Marka Konutlar Lamine Parkeye Dönüyor
1990 yılında duvardan duvara halı satışı ile işe başlayan Burcu Parke, son 8 yıldır çalışmalarını parke üzerine yoğunlaştırdı. Avrupa’nın en iyi markalarından oluşan masif, lamine ve laminat parke koleksiyonuna sahip şirket, müşteri profilini de orta ve üst segment olarak belirledi.
Deneyimli montaj ekibi ve üstün kalitedeki ürünleriyle başta Akmerkez Residence, Ağaoğlu İnşaat, Bodrum Babil Of Garden, Kemerlife XXL, Otağtepe Villaları, Ellisium Residence, Eczacıbaşı Kanyon, Kurtköy Sabiha Gökçen Havaalanı, Acarlar Collesium ve Beykoz Konakları olmak üzere pek çok villanın parke ve halı döşemesine imza attı. Şirket, ayrıca Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbeycan ve Norveç’e yaptığı ihracat ve uygulamalarla da haklı bir gurur duyuyor.
Zemin Sektörü İş Adamları Derneği (ZESİAD)’nin kurucularından olan ve uzun yıllar başkanlığını yürüten Burcu Parke Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Özlü ile parke pazarını konuştuk.
800 milyon euro’luk pazar
Konut: Parke sektörünün bugünkü hacmi nedir?
Cengiz Özlü: Parke sektörü, 2004 yılından itibaren hızla artan konut üretimi ile birlikte olağanüstü hızlı bir yükseliş içinde. 2007 verilerine göre, 65-70 milyon metrekarelik bir pazar büyüklüğü ve 800 milyon euro’luk bir pazar hacmi sözkonusu. Ülkemizin ekonomik şartları ve insanların satın alma gücü nedeniyle pazarın yüzde 80’i laminat parkeye kaymış durumda. Yüzde 7’si lamine parke ve yüzde 13’lük kısmı da masif parke arasında dağılıyor.
Kaliteyi ve teknik özellikleri denetleyen mekanizmaların olmamasından dolayı Çin malı laminat parke, bu pazarda 30 milyon metrekarelik satışla yüzde 55’den fazla bir pazara sahip.
Burcu Parke olarak, 2007 yılında 1.6 milyon euro’luk satışımız içinde ağırlıklı oranımız yüzde 60 lamine parke, yüzde 20 laminat parke ve yüzde 20 decking-masif parkedir.
Mevcut pazarın aksine lamine parkeye ağırlık vermemizin nedeni, müşteri portföyümüzün mimar-inşaat şirketleri aracılığı ile nitelikli ve üst segmente hitap eden projelerden oluşması.
Konut: Lamine parke ile laminat parke arasındaki fark nedir?
Cengiz Özlü: Lamine parke, masif ahşap tabakalardan oluşan yüzde 100 doğal bir ürün. Yüzeyi cilalı bir şekilde döşemeye hazır. İlk döşeme sonrası sistre ve cila gerektirmez ama masif parkeler gibi defalarca sistre edilebilir. Doğadaki ağaç katliamının önüne geçmek, artan işçilik ve zaman kaybını azaltmak amacıyla Avrupa’da geliştirilmiş ve tüm dünyada son yıllarda hızla kullanılan ürün. Laminat parke ise sıkıştırılmış ahşap tozlarından oluşan ve üst yüzeyinde parke görüntüsü verilmiş dekor kağıdı ve koruyucu pvc tabakadan oluşan suni bir malzeme.
Konut: Tüketiciler daha çok hangi ürünlere rağbet gösteriyor?
Cengiz Özlü: Türk tüketicisi, moda ve ekonomik ürün eksenli olarak fazla sorgulamadan fiyatı ucuz olan ürünlere yöneliyor. Genç ve eğitimli kesim, daha çok lamine parke ve açık renklere eğilirken, orta yaş üstü masif ve koyu renklerden yana tercih kullanıyor. Laminat parkede, insanların eğitim seviyesi yükseldikçe, sağlıklı ürün arayışı ön plana çıkıyor. İnşaat piyasasında ise genel kanı, en ucuzu ve en uzun vadelisi makbul. Ancak son dönemde özellikle markalı inşaatların rekabetinde kalite ve sağlık ön plana çıktı. Hızla kaliteli ürün arayışı ve lamine parkeye dönüş sözkonusu.
Çöp öğütme merkezi olduk
Konut: Sektörde yaşanan sıkıntılar neler?
Cengiz Özlü: Özellikle Çin’den gelen laminat parkelerdeki gümrük denetimlerinin kaldırılmasından sonra ülkemiz adeta Çin’den ithal edilen yüzlerce düzmece markalı ürünlerin istilasına uğradı. Tabii bir o kadar da Avrupalı firmanın çöp öğütme merkezi haline geldi. Çin mallarına anti damping vergisi konması için başlatılan çalışmaların kısa sürede uygulanmasını bekliyoruz. Sektördeki ithalatçı ve ithal ürün anarşisi yanında yoğun iş temposunun sonucu eğitimsiz montaj elemanlarının da anarşisini yaşıyoruz. İnşaat sektöründeki hızla yapılaşmada ortaya çıkan yoğun iş ortamına rağmen satıcılar ve uygulamacıların bilinçsizce yaptığı sadece fiyata dayalı rekabetten, sektörde yer alan herkes şikayetçi.
Konut: 2008, parke sektörü için nasıl bir yıl olacak?
Cengiz Özlü: Ülkemiz ve dünya ekonomisindeki daralmayı da göz önüne alarak büyüme hedeflerimizde bütçelerimizi yeniden revize ediyoruz. Buna rağmen 2007 yılı ciromuza göre yüzde 40’lık bir artış hedefliyoruz. Ancak inşaat sektöründe satışların yavaşlaması ve pazardaki arz fazlasından dolayı kâr marjlarının düşmesi, tahsilat sorunlarımızı çoğaltacak. Bu nedenle 2008 yılı bizim ve parke sektörü için oldukça zor bir yıl olacak.